Indslag fra TVSyd om UIF-messen i Aabenraa »

01-12-2015 En psykiatrisk pakkeløsning

Sådan beskriver 27- årige Louise Bjørndal sig selv. Hele sit liv har hun kæmpet med ADHD, PTSD, en personlighedsforstyrrelse for slet ikke at nævne et par fysiske diagnoser. Ikke desto mindre har hun vundet kampen mod afmagten – og er i dag en af frontfigurerne i kampagnen EN AF OS

 

Når man møder Louise Bjørndal, er det svært at forestille sig, at hun har meget mere at kæmpe imod end et helt almindeligt ungt menneske. Og det er netop en af pointerne i den landsdækkende kampagne EN AF OS, som Louise er ambassadør for. At psykisk sygdom kan ramme hvem som helst, og at man ikke nødvendigvis kan se om folk er syge.

Det er ikke mange år siden, Louise havde svært ved at forestille sig, at hun nogensinde skulle få det bedre, men i dag har hun viet sit liv til at fortælle den gode historie.

”Mit budskab handler meget om, at man er lige så meget værd som andre, selvom man er syg og selvom man skraber bunden kan man rejse sig igen, men det kræver meget,” fortæller hun. ”Jeg har nok været syg hele mit liv, på en eller anden måde, og det må man lære at leve med. Man kan jo ikke se det på os, at vi er syge. Det jeg kan er at fortælle den gode historie. Fx hvordan man på det her sted har troet på mig hele vejen igennem. Jeg har mødt nogen, der troede på mig. Uanset hvor meget jeg har reageret og råbt og skreget eller smidt med tingene, har de været her. Jeg er gået fra at være så syg, at jeg ikke kunne klare mig selv – til at være selvstændig og vide, hvad jeg vil.”

’Det her sted’ er Egholt Bo- og behandlingssted i Sorø. Her fik Louise efter lang tids kamp bevilget en STU, som hun netop har afsluttet. Vejen til Egholt er gået gennem flere års ophold på bosteder og psykiatriske institutioner, så det har krævet slid og hårdt arbejde at være, hvor hun er nu.

”Jeg er meget ressourcestærk, men man er ikke i tvivl om, når jeg har det skidt, for jeg bliver meget stille og indadvendt. Når jeg fortæller folk om mig selv, bliver de overraskede, men jeg har bare en psyke, der er anderledes, og det har ikke været nemt at nå dertil, hvor jeg er i dag,” understreger Louise, som bor i en udslusningslejlighed sammen med sin kat.

Mærkelige mekanismer

Både katten og dyrene på Egholt har været blandt de ’redskaber’, Louise har lært at benytte sig af, når tingene bliver svære. For selvom man får det bedre, kan livet stadig ramme en hårdt. Forskellen er hvordan man håndterer vanskelighederne, forklarer Louise:

”Det er nogle mærkelige mekanismer, der går i gang, men man skal lære at deale med dem. Det er mit livsvilkår. Jeg har svælget i min egen selvmedlidenhed, men det får man ikke noget ud af – det er bedre med et kærligt los bagi,” siger hun. ”Når jeg får det dårligt i dag, ved jeg hvad, jeg skal gøre. Jeg har nogle redskaber fx kan jeg godt finde på at se gamle julekalendere. Nogle gange kører de bare i baggrunden. Jeg forbinder dem med noget godt. Der er ikke noget overraskende i dem, og de stiller ingen krav.”

På Egholt har Louise haft hestene og koen Mathilde, som hun har ageret plejemor for i flere år. Og selvom EN AF OS kampagnen lige nu fylder det meste, kan Louise godt forestille sig, at fremtiden kommer til at indeholde et professionelt liv med dyr. Det kunne fx være gennem en erhvervsuddannelse som dyrepasser. Men det haster ikke.

Drømmen om et gennemsnitsliv

”Helt ærligt så er min drøm at leve et helt almindeligt gennemsnitsfrikadelledanskerliv med hus og familie og job,” fastslår Louise Bjørndal. ”Min tid her har overbevist mig om, at jeg kan noget med dyr. Jeg er tilkendt førtidspension, så jeg har noget tid at løbe på før, jeg bestemmer mig. Og lige nu fylder kampagnen det meste.”

Ambassadørkorpset for EN AF OS arbejder frivilligt, men er grundigt uddannede til at tage ud med missionen om at afstigmatisere psykisk sygdom. Budskabet bliver blandt andet formidlet gennem foredrag og messedeltagelse, fortæller Louise, som netop har holdt foredrag på Politigården i København. Foredragene tager udgangspunkt i fortællerens egen historie. Louise gør blandt andet meget ud af at fortælle, at man godt kan rejse sig igen.


  Tilbage