Indslag fra TVSyd om UIF-messen i Aabenraa »


30-08-2016 Win win for både borgere og virksomheder

Flere end 1000 mennesker med kognitive udfordringer er kommet i job gennem Landsforeningen LEVs KLAP projekt, som fokuserer på at skabe arbejde til en gruppe mennesker, der traditionelt har været langt fra arbejdsmarkedet. Over hele landet knokler KLAPs regionale jobkonsulenter for at skabe det perfekte match mellem borger og virksomhed. En af dem er Sasha Mastek som er ansvarlig for Bornholm og Nordsjælland

 

Af Christina Qvistgaard

”Mange af de jobs, som vores borgere får, er skabt specielt til dem. Det sker igennem et rigtig godt samarbejde med vores partnervirksomheder,” fortæller Sasha Mastek. ”Vi skal finde frem til de opgaver, som virksomheden har behov for at få løst og så matche dem med vores borgeres kompetencer.”

Det tætte samarbejde mellem KLAPs konsulenter og virksomhedernes HR afdelinger er en af grundene til metodens store succes. Det handler om forventningsafstemning. Og det handler om at give virksomhederne støtte til at klare alt bureaukratiet omkring ansættelsen.

”Jeg står for alt papirarbejde og information til de forskellige involverede. Det er mig, der taler med kommunen,” forklarer Sasha Mastek. ”Det er først, når man bliver fastansat, at jeg træder til side.”

Velfungerende samarbejde

Den gnidningsløse ansættelsesproces har haft stor betydning for Bilka i Hillerød, som er blevet en trofast aftager af KLAP borgere. Med sektionschef Anja Hansen som drivkraft, er der efterhånden mange kognitivt udfordrede ansat i forskellige funktioner rundt omkring i det store varehus.

”Det har betydet alt, at det er et velfungerende samarbejde,” fastslår Anja Hansen. ”Og for os har det været en stor gevinst at lave de her ansættelser. Vi får nogle meget motiverede medarbejdere, som løfter nogle af de lavpraktiske opgaver, de andre medarbejdere måske ikke synes er så spændende. Det kan fx være en medarbejder med Asperger som meget gerne vil gå og samle skrald.”

Men det er ikke den eneste gevinst, Bilka har fået ud af KLAP ansættelserne, pointerer Anja Hansen:

”Det giver noget alsidighed i medarbejderflokken. Vi vil gerne afspejle det samfund, vi lever i. Vi har mange unge mennesker ansat her – og der er også noget læring for dem i at skulle tage hensyn til andre. Som en stor virksomhed har vi også et socialt ansvar og skal kunne afspejle og rumme alle sider af samfundet,” forklarer Anja Hansen, som opfordrer andre virksomheder til også at engagere sig.

Vild med sit arbejde

Holdspiller og topmotiveret medarbejder. Det er den umiddelbare beskrivelse af Jeanette Hansen, som er kommet i arbejde gennem KLAP. Når hun rutineret betjener kunderne i kassen, er det med et kæmpe smil og en arbejdsglæde, hun slet ikke kan skjule.

”Jeg er vild med mit arbejde,” siger 33-årige Jeanette. ”Jeg glæder mig til at komme på arbejde og være sammen med mine kollegaer. Det betyder simpelthen, at jeg har noget at stå op til og ikke bare går derhjemme og brænder husleje af.”

Jeanette som allerede var i job, men på jagt efter noget andet, mødte Sasha ved et intromøde i Halsnæs Kommune, hvor hun bor. Her fik hun mulighed for at beskrive de arbejdsdrømme, hun bar rundt på.

”Jeg ville gerne arbejde et sted som Bilka eller Matas, fordi jeg havde nogle klare ideer om, hvad jeg godt kunne tænke mig at lave. Jeg vil gerne hjælpe kunder. Det er spændende at have kundekontakten,” forklarer Jeanette. ”Den forventning har jeg fået godt og grundigt indfriet her, må man sige.”

At Jeanette og Bilka var et drømmematch, var hurtigt klart for Anja Hansen, som efter blot 14 dages praktik valgte at tilbyde en fast kontrakt.

”Jeg blev så glad. Jeg kunne slet ikke få armene ned.” Jeanette bobler af glæde ved tanken. ”Så siden marts, har jeg haft en 20 timers arbejdsuge fordelt på 4 dage om ugen.”

Den individuelle tilgang til borgerne og deres kompetencer og udfordringer, er en af KLAP metodens store styrker. For Jeanette har det betyder, at hun har fået mod på fremtiden og nye udfordringer. Og hun er heller ikke sen til at opfordre andre til at tage springet:

”For mig har det betydet mere selvtillid på alle områder. Jeg er fx ved at tage kørekort nu, så jeg synes helt klart, man skal tage chancen,” slår hun fast.

  Tilbage