Indslag fra TVSyd om UIF-messen i Aabenraa »30-08-2016 Rummelighed giver selvtillid og faglig styrke

Når Linieskolen som er en del af de Frie Fagskoler stiller op på Ud i Fremtiden handler det om at gøre opmærksom på en skoleform, hvor faglighed og praktisk undervisning sidder i højsædet

 

Af Christina Qvistgaard

I et af Linieskolens mange køkkener knokler to elever for at bestå fagprøven i gastronomi. De skal tilberede en 3-retters menu for en erfaren kok for at kunne få papir på deres kunnen.

Et andet sted blander elever fra STU sig med elever fra skolens 10. klasses Parat til Erhvervsuddannelsesforløb i undervisningslokaler indrettet til IT undervisning eller som systue.

Den praksisnære tilgang til undervisning og læring skinner igennem alle steder i den gamle bygning, som startede livet i 1923 som husholdningsskole.

I dag er kostskoledelen stadig et vigtigt led i skoleformen, men det er ikke længere Frk. Jensens opbagte sovser, der kendetegner stedet.

De Frie Fagskoler er et tilbud til unge som enten ikke er helt afklarede omkring deres fremtid eller måske har brug for et ekstra modningsår. På skolerne kan elever tage en praktisk 10. klasse, der skal klæde dem på til en erhvervsuddannelse. STU er også et tilbud på de fleste af skolerne.

”Vores tilbud målretter sig mod enten job eller erhvervsuddannelse. Og vi kan rumme alle på en rigtig fin måde,” viceforstander Tine Ikkala. ”Samtidig er det, at vi er en kostskole en fordel mange af vores unge har brug for. Passer de fx ikke deres ting, er det meget nemmere at tage fat i dem, men vi har også altid lærere her – også i fritiden – så der er altid mulighed for at få en god snak.”

Unik skoleform

Fordi mange af skolens unge er bogligt udfordrede og lærer bedst med ’fingrene i bolledejen’, er det den praktiske og kreative undervisning, der primært bliver lagt vægt på. Eleverne skal lære ved at prøve det teoretiske af i praksis. Eleverne blander sig med hinanden – og det giver en skoleform som er helt unik, fortæller Tine Ikkala.

”De unge får en anden type hverdag her. De møder en rummelighed og bliver også selv mere rummelige, fordi der er så mange forskellige unge her. Vi har elever som går videre på gymnasiet, og så er der nogle, der går ud og får et fint liv på kontanthjælp – de er meget forskellige,” fastslår viceforstanderen.

To af skolens elever nikker genkendende til, at deres faglige færdigheder og personlige egenskaber er blevet styrket i kraft af skolens tilgang til undervisning.

Keven, 18 år. Har gået 2 år på Linieskolen og er klar til at skulle videre:

”Jeg startede her for at finde ud af, hvad jeg skulle. Først ville jeg være kok, for det er min mor, men jeg fandt ud af, at det ikke lige er mig. Så jeg valgte den digitale medielinje i stedet.

Jeg har lært en masse forskelligt om at arbejde med computere og samtidig er jeg blevet meget mere åben, for jeg har forstået, at her bliver man ikke dømt. Jeg er blevet mere social, fordi jeg har fået den rigtige hjælp, så jeg er helt sikker på, at jeg er på vej et godt sted hen.

Det er mærkeligt at være færdig, men jeg skal starte på erhvervsuddannelse i Odense inden for IT Netværk og Datakommunikation.

Jeg ved ikke, hvad der var sket med mig, hvis jeg ikke var kommet her. For mig har det bedste været, at jeg har kunnet lære med hænderne, for jeg duer ikke til at sidde med hovedet i en bog.”

Louise, 18 år. Har et år tilbage og er godt i gang med Parat til Erhvervsuddannelse inden for sundhed, omsorg og pædagogik.

”Jeg har behov for lidt mere tid til at tænke mig om og blive mere sikker på mig selv. Jeg ved, hvad jeg vil, men jeg er ikke klar. Jeg har brug for at blive rustet lidt mere til fremtiden.

Det er det rigtige sted for mig, fordi jeg kan mærke hvordan det er at arbejde med mennesker. Man får lov til at prøve ting af med hænderne. Det kommer ikke kun fra en bog det hele. Det har virkelig været et godt år.

Man får en helt anden vinkel på det at lære, og så er lærerne der hele tiden, så man kan få en snak om tingene og hjælp og støtte.

Jeg vil gerne være pædagog, og jeg tror, jeg er klar til at komme i gang, når jeg er færdig her, for jeg har fået meget mere tro på mig selv nu.”

  Tilbage