Indslag fra TVSyd om UIF-messen i Aabenraa »

30-08-2016 Elever bliver del af et professionelt mediehus

På Glad Fagskole i Aabenraa venter man spændt på, at de første STU elever gør deres indtog på skolen. Siden Glad slog dørene op i det sønderjyske i 2008, har det været en ambition også at kunne gøre noget for de unge, der hører til STU målgruppen, lige som man i mange år har gjort andre steder i landet

 

Af Christina Qvistgaard

Da Glad TV i 1999 gik i luften som verdens første tv-station med programmer produceret af og for handicappede og udviklingshæmmede, havde man næppe forestillet sig, at man i dag kan præsentere en hel vifte af uddannelses- og erhvervstilbud til den målgruppe.

Blandt andet har den helt unikke kombination af landsdækkende medievirksomhed og unge med særlige behov vist sig at være en stor succes. En succes som Glad Fonden Aabenraas leder Kristian Mølgaard gerne ser gentaget i Aabenraa.

”Vi har endnu ingen STU elever her, men vi har flere i beskyttet beskæftigelse, så vi håber messen kan blive startskuddet til at få nogle unge i gang med deres STU,” fortæller han. ”De unge vil blive undervist af fagfolk, og det de producerer, skal ses af rigtig mange mennesker.”

Landsdækkende kanaler

I første omgang vil eleverne i Aabenraa kunne vælge mellem medielinjen, zoo – som godt nok ligger i Lindtrup, men alligevel bliver et tilbud for Aabenraas unge, og servicelinje.

Vælger man medielinjen bliver man ikke henvist til at lave produktioner udelukkende til intern brug. Glad Medier er et professionelt mediehus, som leverer til adskillige eksterne partnere, forklarer Kristian Mølgaard.

”I og med, at man i vores tilbud er med til at lave programmer, der kører både på landsdækkende og regionale kanaler, giver det uddannelsen en helt anden dimension, mener vi,” siger den daglige leder. ”For os giver det ikke mening at lave noget, der kun skal bruges internt.”

En særlig ånd

At Glad har vokset sig fra styrke til styrke, mener Kristian Mølgaard i høj grad hænger sammen med den urokkelige tro på, at alle har nogle evner, de skal bare findes frem.

”Der er en speciel ånd i Glad, som er fundament for alt, hvad vi laver,” forklarer han. ”Jeg har ikke oplevet den atmosfære og stemning andre steder. Det er en tro og en positivitet. En tro på at alle kan lære, selvom de har nogle vanskelige forudsætninger og selvom, der er slået nogle skår i selvtilliden.”

”Vores fornemmeste opgave er at opbygge den selvtillid og give dem nogle succesoplevelser, så de har et godt fundament for at komme videre,” fortsætter Kristian Mølgaard.

Og det er man helt klar til at arbejde på i Aabenraa, fastslår han. Selvom de første STU elever bliver en slags pionerer i det sydjyske, er der masser af erfaringer at bygge på. Fagskolen har kørt siden 2013, og STU eleverne kommer til at indgå som en del af teamet. De bliver ikke en adskilt del, men skal være en del af Glad miljøet fra første dag.

”Vi kan være med til at give den unge den her særlige følelse af at kunne noget. Vi har masser af erfaringer med den her målgruppe og har en masse erfarne fagfolk. Så vi starter ikke fra nul,” lover Kristian Mølgaard.


  Tilbage